בשנים האחרונות הפך השיטוט בשוק האוכל לאחת מצורות הבילוי המועדפות על הישראלים. יותר ויותר אנשים פוקדים את שוקי האוכל השונים ברחבי הארץ, ומעדיפים את ההתהלכות בין הדוכנים מעוררי התיאבון ואת החוויה הקולינרית שהם מציעים על פני מסעדה או סרט. אז מה סוד הקסם של שוק האוכל?
בחזרה למקורות – משוק האיכרים הכפרי ועד שוקי האוכל המודרניים
“שוק האוכל” המודרני הוא למעשה גלגול בן-זמנינו של שוק האיכרים העתיק. לאורך רוב-רובה של ההיסטוריה האנושית, היה שוק האיכרים מקור המזון המרכזי עבור תושבי הערים, עד שהוחלף בסופרמרקטים וברשתות המזון הגדולות במהלך המהפכה התעשייתית של המאה ה-19. החל משנות ה-90, עם התעוררות המודעות לאיכות הסביבה וההתנגדות למזון התעשייתי, החלו צצים ברחבי אירופה וצפון אמריקה שוקי אוכל ששאפו להחזיר עטרה ליושנה. שווקים אלו נועדו לספק חוויית צריכה הוגנת יותר המקשרת ישירות בין החקלאי והספק אל הצרכן, ומציעה מוצרים טריים ואיכותיים בהרבה מן הנמצא ברשתות המזון הגדולות. בין שווקים אלו ניתן למצוא את שוק סן מיגל הפופלארי והשיקי במדריד, את השוק המקורה של האי גראנוויל בלב-ליבה של ונקובר שבקנדה, או את שוקי האוכל הנודדים והשבועיים של פריז.
איך הגיע שוק האוכל לישראל?
כמו בשאר העולם, גם הקהל הישראלי היה צמא לחוויה אלטרנטיבית של צריכת מזון. כך, נפתח ב-2008 שוק האוכל הראשון בארץ – שוק הנמל. בעקבותיו, החלו לצוץ עוד ועוד שווקים ברחבי ארצנו הקטנטונת, מבאר שבע ועד חיפה. שווקים אלו החלו את דרכם כשוקי איכרים קטנים שמכרו את תוצרת חקלאי האזור, ואט-אט גדלו והפכו לשוקי הבוטיק שאנו מכירים כיום.
אז למה שוק האוכל הפך לבילוי המועדף עלינו?
בראש ובראשונה, אנו אוהבים את החוויה הייחודית שמספק לנו שוק האוכל. בניגוד לחוויית רכישת המזון הפונקציונאלית שכולנו חווים לפחות פעם בשבוע בסופרמרקט הקרוב לביתנו, הביקור והקנייה בשוק האוכל הם הכול מלבד פונקציונאליים. שוקי האוכל מזמינים את הקונה לקחת את הזמן, ולחוות חוויה המערבת את כל החושים – להריח את הריחות המעלפים של התבלינים ושל שמן הזית, לנגוע בירקות הטריים שמונחים על הדוכנים, לטעום משלל הבשרים וגבינות הבוטיק, ולגרות את העיניים בחגיגה של צורות ושל צבעים. מהותה של החוויה בשוק האוכל אינה הצריכה כשלעצמה, אלא היכולת להתחבר עם הגוף ועם הנשמה למגוון הקולינארי שהיא מציעה.
בנוסף, שוקי האוכל הם מקור למזון טרי ואיכותי שמהווה חלופה נגישה למזון התעשייתי אשר נמכר ברשתות הגדולות. הצרכנים (ואולי נכון יותר לומר “הבליינים”) של שוק האוכל מקבלים את מוצרי המזון ואת חומרי הגלם ישירות מהיצרן או מהספק ללא תיווך, מה שמבטיח טיב שקשה מאוד למצוא בעולם של מזון מתועש וממותג. חוסר התיווך יוצר גם חוויית קנייה בין-אישית והוגנת, שמעניקה לצרכן תחושה של תמורה אמיתית בעבור כספו.
כל אלו הופכים את שוק האוכל לצורת בילוי מועדפת שרק הולכת ומתרחבת – ולא נראה שתיעלם בקרוב!