תבשילים ועיקריות

חמין אורז ואטריות / שרי אנסקי

רכיבים

3 כוסות אורז בסמטי

150 גרם אטריות דקיקות קצרות (אפשר גם לשבור ספגטיני ואפילו מקרוני לחתיכות

1 בצל גדול קצוץ

½ כוס שמן תירס או חמניות או חריע

מלח גס

4-6 כרעי עוף או עוף גדול מחולק ל-6-8 נתחים.

להשריה:

1 כף גדושה פפריקה

3 שיני שום כתושות

מלח

4-6 תפוחי אדמה

4-6 ביצים

בטטות, פלחי חבושים קלופים ואפילו קישקע או קוגל ירושלמי – כל אלה תוספות אפשריות.

ההכנה:

1. שוטפים את חלקי העוף במים קרים ומייבשים במגבות נייר. מערבבים את השום בפפריקה והמלח ומורחים ביסודיות את העוף. מכניסים למקרר לפחות לשעתיים רצוי ללילה.

2. מחממים סיר גדול על האש, מוסיפים את השמן ומטגנים את הבצל הקצוץ עד שהוא מזהיב. מוסיפים את האטריות ומערבבים, ומטגנים אותן עד שגם הן מזהיבות. תוך כדי טיגון הבצל מאדים ומשחים – שימו לב שלא ישחיר! אם הבצל משחיר, יש להשליך אותו ולהתחיל מהתחלה – טעם שחור הוא טעם שרוף ומר.

3. שוטפים את האורז, מסננים היטב, מצרפים לסיר ומטגנים כ-2 דקות על אש בינונית תוך ערבוב בכף עץ; האורז לא צריך להזהיב, רק לשחרר את הארומה שלו. מוסיפים 4 כוסות מים ומלח, מביאים לרתיחה על אש גבוהה, מכסים ומבשלים עד שהמים מגיעים לגובה האורז. מסירים מהאש ומערבבים.

4. עכשיו אפשר להוציא חצי מכמות האורז, להניח על האורז שנותר בסיר את חלקי העוף ולכסות באורז. את תפוחי האדמה והביצים (ועוד תוספות) להטביע בתוך שכבת האורז העליונה.

5. אפשרות שנייה היא להשחים את תפוחי האדמה בתחתית הסיר: מעבירים את האורז לקערה, שוטפים את הסיר ומייבשים אותו. משמנים את תחתית הסיר ואת דופנותיו בשמן. אפשר אפילו לרפד את התחתית והדפנות בנייר פרגמנט או שקית קוקי. מניחים בתחתית הסיר פרוסות תפוחי אדמה עבות. משטחים עליהן חצי מכמות האורז, עליו מניחים את חלקי העוף ומעליו את שאר האורז. שוטפים את הביצים ומשקיעים אותן מעט באורז. יוצקים על התבשיל חצי כוס מים חמים.

6. מהדקים אל האורז את יריעת נייר הפרגמנט או את ניילון האפייה כך שיכסו את האורז ביסודיות (אפשר לגזור לקוטר מכסה הסיר, הכיסוי הזה הכרחי, אחרת האורז יתייבש מדי (אפשר גם לכסות את המרכיבים אפילו בעלי כרוב). רצוי גם לעטוף את הסיר המכוסה במכסה בנייר כסף .

7. מכניסים את הסיר לתנור בחום של 100-90 מעלות ואופים עד שבת בצהריים. אפשר ממש לפני ההגשה אפשר להפוך את הסיר על מגש גדול; או פשוט להפריד בין המרכיבים ולצרף אותם בצלחות הסועדים. ואל תשכחו לחלק שווה את האורז שהשחים בתחתית ונעשה פריך.

צילום: אלכס ליבק