אפיה

חלה / אורי שפט מתוך הספר “אופים בבית”


3 חלות או 2 חלות + 10 לחמניות

רכיבים להכנת הבצק (שוקלים את כל הרכיבים מראש):

800 גרם קמח חיטה לבן מנופה (6 כוסות)
60 גרם שמן / חמאה מומסת / שמן חמניות / מזולה (רבע כוס)
2 ביצים
320 גרם מי ברז (1.5 כוסות)
80 גרם סוכר (6 כפות)
30 גרם שמרים טריים ( 3 כפות)
12 גרם מלח ( 1 כף מחוקה)

לציפוי:

ביצה טרופה, שומשום ופרג ברוחב לב.

אופן הכנת הבצק:

יוצקים את המים לקערת הלישה ומפוררים לתוכם את השמרים.

מוסיפים לפי הסדר: קמח, ביצים, סוכר, מלח ושמן. בעזרת וו הלישה, לשים במהירות נמוכה 4 דקות, לאיחוד החומרים. מגבירים למהירות בינונית ולשים עוד 5 דקות, לקבלת בצק גמיש. מוציאים את הבצק ומניחים על שולחן עבודה מקומח קלות ומגלגלים לכדור.
התפחה:

מניחים את כדור הבצק בתוך קערה מקומחת קלות, מכסים במגבת או בניילון ומתפיחים 40 דקות או עד שהבצק כמעט מכפיל את נפחו.

מחלקים את הבצק ( בעזרת סכין) ל-3 חלקים, מגלגלים כל חלק לגליל באורך 25 ס"מ. קולעים כל שלושה גלילים לצמה, בדומה לקליעת צמה בשיער.

מניחים את שלוש החלות הקלועות על תבנית מרופדת בנייר אפייה, מכסים במגבת מטבח ומתפיחים כ-35 דקות.

כ-15 דקות לפני תום ההתפחה מחממים תנור ל-220 מעלות. החלות מוכנות לאפייה כשנפחן מכפיל את עצמו והן עומדות במבחן האצבע*.

מורחים בעדינות כל חלה בביצה טרופה ומצפים בנדיבות בשומשום ובפרג.

*מבחן האצבע- כדי לדעת אם הבצק הגיע לתפיחה אידיאלית, לוחצים בעדינות על הכיכר עם קצה האצבע. אם השקע שנוצר בבצק חוזר ומצטמצם באיטיות, הלחם מוכן לאפייה. אם הבצק עדיין "קופצני" למגע וחוזר במהירות למצבו הקודם, יש לתת לו עוד זמן תפיחה ואם לא חוזר בכלל למצבו טרם המגע, התפחנו אותו יותר מדי.

אפייה: אופים כ-25 דקות בתנור שחומם מראש לגוון זהוב. מוציאים מהתנור ומצננים על רשת.